Duitse Kakkerlak (Blattella germanica)

Kenmerken:

Deze kakkerlakkensoort is lichtbruin van kleur en heeft twee duidelijke zwarte lengtestrepen op het borstschild. Lange antennen, grote vleugels. Ca. 12 – 16mm lang. De nymfen (jongere stadia) zijn 2 – 12mm lang, ongevleugeld. Het eipakket is lichtbruin en ca. 8 mm lang.

Voorkomen:

Kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen en kunnen dus in de verpakkingen van tropische producten zitten. Ook kunnen kakkerlakken voorkomen in verhuisdozen, inpakdozen van de supermarkt, tweedehands goederen/witgoed en zelfs in gehuurde videobanden. Kakkerlakken kunnen ook simpelweg “meeliften” met kleding of bagage. Het wordt beschouwd als een lastig te bestrijden plaaginsect.

Levenswijze:

Vliegt niet. Er is sprake van mannetjes en vrouwtjeskakkerlakken. Het vrouwtje draagt een eipakketje met zich mee, waar zo’n 30 eitjes in zitten. Eén kakkerlakkenechtpaar kan, bij optimale omstandigheden, in één jaar zo’n 400.000 nakomelingen krijgen.

Schuilplaatsen:

Ze zijn lichtschuw (daarom ziet u ze overdag nauwelijks), houden zich dan schuil op donkere, warme, relatief vochtige plaatsen. In woningen worden ze meestal aangetroffen rondom de koelkastmotor, rond boiler of gasgeiser en dichtbij vochtige vaatdoekjes. Ook regelmatig achter de wasmachine, vaatwasser, het koffiezetapparaat en in aanrechtkasjes. Ook lijken ze een voorliefde te hebben voor TV, video en computer in de buurt van de standby-knop (warmtebron).

Voedsel:

Eten alles maar bij voorkeur zoet, vochtrijk, koolhydraten. Bij gebrek aan voedsel ook papier, leer e.d.
Kakkerlakken hebben maar heel weinig voedsel nodig en kunnen het lange tijd (10 – 40 dagen) zonder voedsel uithouden. Met 1 vetspetter kunnen enkele tientallen Duitse kakkerlakken een paar weken vooruit!

Wering:

Goede hygiëne. Dus geen restje soep of pizzapunt laten staan. Een minuscuul restje hondenspuug is een lekkernij voor een kakkerlak en andere insecten; dus direct weghalen. Keuken en badkamer niet onnodig verwarmen. Zeker ’s nachts niet. Alle naden en kieren zo mogelijk dichtmaken. Luchtkoker b.v. afdichten met panty.

Kakkerlakken bestrijden?