Herfstvlieg (Musca autumnalis Degeer)

Herfstvliegen veroorzaken geen schade maar zijn door de grote aantallen wel bijzonder hinderlijk.

Deze vliegen lijken op de kamervlieg, maar verschillen van een paar opmerkelijke punten. Zo heeft de herfstvlieg een gestreept lijf en de ogen van de mannetjes raken elkaar bijna bovenop de kop. Hiernaast ziet u links een afbeelding van de herfstvlieg en rechts de kamervlieg

Hiernaast ziet u een afbeelding van de ogen van de Herfstvlieg. Links ziet u de ogen van het vrouwtje en rechts van het mannetje.
Als u goed kijkt, ziet u achter de kop, de strepen lopen op het borststuk, dit is een duidelijk onderscheid t.o.v. de kamervlieg

Leefwijze:

Vrouwtjes herfstvliegen leggen hun eitjes op mest in weilanden.
De larven ontwikkelen zich in de mest en verpoppen zich in de omringende grond.
De volwassen vliegen voeden zich met lichaamsafscheidingen van vee en drinken ook wel eens bloed, hierdoor wordt hij in het Engels “The Face Fly” genoemd. Omdat hij vooral bij vee vaak rond de ogen wonden en ontstekingen veroorzaakt. Het overwinteringsgedrag van de herfstvlieg is vrijwel gelijk aan dat van de clustervlieg en beide soorten kunnen dan ook gezamenlijk van hetzelfde gebouw gebruik maken.

Schade/hinder:

Tijdens de zomer en het begin van de herfst veroorzaken herfstvliegen slechts zelden overlast. Als het weer koeler wordt zoeken ze beschutting in hoeken en gaten in huizen en andere gebouwen. Naarmate de temperatuur verder daalt zoeken ze meer bescherming en vormen vaak enorme clusters van duizenden vliegen. Het komt regelmatig voor dat hetzelfde gebouw ieder jaar opnieuw door de vliegen gebruikt wordt om te overwinteren. Herfstvliegen veroorzaken geen schade maar zijn door de grote aantallen wel bijzonder hinderlijk.

Bestrijding:

Om een goede bestrijding uit te voeren tegen herfstvliegen zullen alle ruimten waar de vliegen zich in verschuilen behandeld moeten worden. Dit houdt in dat er soms gaten geboord moeten worden in een buitenmuur of dakbeschot om de cluster te bereiken.
Daarna wordt er een bestrijdingsmiddel ingespoten vaak in poedervorm om zo de overlast van vliegen op te lossen.
Met name in deze situatie is het van belang dat u eerst met zekerheid de soort vaststelt en daarna de bron opspoort
voordat u onnodig gaat bestrijden en chemische middelen in het milieu achterlaat die er niet hadden hoeven te geraken!

Wering/preventie:

Fijnmazige gaashorren plaatsen in open ramen en deuren. Andere openingen in buitenmuren dichten of tevens voorzien van gaas. Kleine roosters plaatsen op de ventilatie-openingen in de muur. Ruimte tussen kozijn en muur dichtkitten.

Bestrijding:

Herfstvliegen eventueel bestrijden met toegelaten middelen. Ook rustplaatsen behandelen. Het middel moet gespoten worden in alle kieren en naden, op en nabij de entreeplaatsen van de herfstvliegen
Op muren liefst met spuitpoeder werken. Dode vliegen zo mogelijk opruimen ter voorkoming van andere insectenplagen (tapijtkevers).

Last van grote aantallen vliegen?